Piv i Lungerne rygernes sygdomme

Rygernes sygdomme

Rygning kan medføre en lang række forskellige helbredsproblemer. Vi har medtaget de sygdomme, hvor der er helt sikre beviser på sammenhængen mellem sygdommene og rygning.

Rygning og kræft

Rygning er årsag til, at ca. 4.500 danskere årligt dør af kræft. Lungekræft er den kendteste følgevirkning af rygning, men rygning giver også forøget risiko for kræft mange andre steder i kroppen.

Hovedparten af de kræftfremkaldende stoffer i røgen optages via lungerne. Derfra føres de med blodet rundt til kroppens organer og udskilles med urinen. Der er således stort set ikke et organ, som går fri af røgens skadelige virkning.

Rygning og lungesygdomme

Mange ældre mennesker har problemer med at trække vejret. Nogle tror, at de lider af allergi eller astma. I virkeligheden lider de af Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, KOL, eller rygerlunger, som det også kaldes. Som patient mister man efterhånden kræfterne til gå, og nogle har brug for at få et iltapparat i hjemmet. Ca. 3.500 danskere dør årligt af KOL.

Omkring 430.000 danskere er diagnosticeret med KOL.

Hjerte-kar-sygdomme

Rygere har en betydeligt øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Dette skyldes, at røgen er en medvirkende årsag til kredsløbssygdomme, dvs. åreforkalkning og blodprop i hjertet, kredsløbsbesvær i benene og hjerneblødninger.

Rygning og sukkersyge

Rygning er medvirkende årsag til udviklingen af type 2 diabetes. Derudover giver rygning en øget risiko for at udvikle komplikationer i forhold til sygdommen. Det gælder både diabetikere med insulinkrævende og ikke-insulinkrævende sukkersyge - type 1 og 2 diabetes.

Sygdomme i munden

Der er en klar sammenhæng mellem rygning og udviklingen af paradentose. Komplikationer i forbindelse med behandlingen for paradentose er også hyppigere hos rygere. Dertil er misfarvning af tænderne, nedsat smags- og lugtesans og dårlig ånde ligeledes gener fremkaldt af rygning.

Rygning og andre sygdomme

Hoste, opspyt, åndenød og luftvejsinfektioner forekommer langt hyppigere blandt rygere. Mavesår heler dårligere og kommer oftere igen hos tobaksrygere og især kvinder rammes oftere af knogleskørhed efter overgangsalderen. Desuden er der en række kosmetiske følger af, at rygning nedsætter blodomløbet: Blegere hud, tydeligere ar efter sår og rynker.

Rygning medfører et generelt dårligt helbred hvilket blandt andet kommer til udtryk i form af øget sygefravær på arbejdspladsen og forøget brug af lægehjælp

Rygning og graviditet

Rygning nedsætter evnen til at få børn både for kvinder og mænd. Under en graviditet modtager fosteret al sin næring gennem moderen. Er moderen ryger, bliver fosteret passiv ryger, og tilførslen af ilt og næringsstoffer forringes. Det nedsætter blandt andet barnets fødselsvægt og forhøjer risikoen for vuggedød.

(Kilde: Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær, Sabine Trouman, Inge Haunstrup Clemmensen og Karin Mejding, cancer.dk)