Rend fagtekst 1

Kondi

Konditionstallet er et udtryk for hvor god kroppen er til at optage ilt. Jo bedre form man er i, jo bedre er man til at optage ilt. Dette er en af de tilpasninger, kroppen gennemgår, når man begynder at bevæge sig mere.

For at finde konditionstallet deler man den maksimale iltoptagelse med kropsvægten, derved får man et udtryk for, hvor meget ilt man kan optage pr. kilo. Ens vægt spiller altså også en rolle for konditionstallet. Jo mere ilt man optager pr. kilo, jo bedre form er man i.

Hvordan forbedrer jeg mit konditionstal? For at forbedre sit konditionstal skal du dyrke regelmæssig motion på en måde, hvor hjertet banker hurtigt, og du bliver forpustet. Jo lavere konditionstallet er, jo hurtigere forbedres det.

Hvad er et godt konditionstal?

Svaret afhænger af hvem man sammenligner sig med. Nedenstående 2 tabeller gælder for almindelige mennesker, der ikke dyrker idræt på konkurrenceplan. Desuden er tabellerne passende for en skandinavisk befolkning. Hvis man skulle lave en tilsvarende “normaltabel” for den amerikanske befolkning ville værdierne være en del lavere, da flere amerikanere er overvægtige og rører sig meget lidt sammenlignet med den skandinaviske befolkning.

(kilde: Hjerteforeningen)